Beersma, Jan

Lauradorp, Theresia en Don Boscokerk, 1933, J. Beersma, vanuit noordwesten

Jan Beersma

Jan Beersma (Huizen, 1896-Heerlen, 1965) groeide op in een katholiek gezin te midden van een overwegend protestantse omgeving. Na de middelbare school op het Canisiuscollege in Nijmegen volgde hij de studie bouwkunde in Delft waar hij in 1924 het diploma bouwkundig ingenieur behaalde.
Hij trad op 1 september 1924 als bouwkundige in dienst van het mijnbedrijf Laura & Vereeniging in Eygelshoven. Laura & Vereeniging exploiteerde de mijnen Laura en Julia, beide in Eygelshoven.
Toen hij in 1924 begon werd hij door directeur Willem Schweitzer van Laura & Vereeniging meteen belast met het woningbouwproject Lauradorp, dat in opdracht van Laura & Vereeniging en woningstichting “Thuis Best” nabij het dorp Waubach werd gebouwd voor personeel van de mijn Julia. De mijnkolonie Laura was ontworpen voor ruim 1000 arbeiderswoningen. Hij werd in feite de uitvoerder die alles moest regelen. Als architect ontwierp hij in Lauradorp een jongens- en een meisjesschool, voor de paters Salesianen het oratorium (patronaatsgebouw + noodkerk) (1929) en de parochie/rectoraatskerk (1933) , en voor de gemeente Ubach over Worms het gemeentehuis (1931).
In de loop der jaren werd Beersma onder meer belast met de bouw van bedrijfsgebouwen zoals de bouw van de electriciteitscentrale, de afdeling mijnschade en de woningbouw ten behoeve van het personeel. Bij deze werkzaamheden voor het mijnbedrijf kwam hij veelvuldig in contact met overheidsinstanties, kerk- en schoolbesturen, architecten, aannemers en collega-bouwkundigen.
Naast zijn werkzaamheden in dienst van Laura & Vereeniging werkte hij ook voor de woningbouwstichting “Thuis Best” en als zelfstandig architect. Als zelfstandig architect kreeg hij van particulieren opdrachten voor de bouw van woonhuizen. Hij bouwde in een niet opvallende, traditionele stijl.
( In tegenstelling tot wat wel eens wordt beweerd is het ontwerp voor de watertoren bij Rimburg (1923) niet van Jan Beersma, wel is de watertoren gebouwd door Laura & Vereeniging. )
In 1956 werd hij bevorderd tot hoofdingenieur van Laura & Vereeniging, en in 1958 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Hij gaat met pensioen in 1961 en neemt dan afscheid als hoofd van de Bouw- en Mijnschade-afdeling van Laura & Vereeniging.
Jan Beersma was bevriend met architect Frits Peutz.

Kerken in de Oostelijke Mijnstreek:
de Theresia en Don Boscokerk te Landgraaf-Lauradorp (1933)

Bron:
John Smeets, De vormgevers van Lauradorp in: Jaarboek 2008, Oudheidkundig en Cultuurhistorisch Genootschap Landgraaf (2008) 57-98

contact

Wilt u meer informatie, heeft u vragen of heeft u zelf meer informatie? Laat uw gegevens achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Uw gegevens worden niet opgeslagen op deze website maar uitsluitend gebruikt om contact op te nemen.