Schoubroeck, François van

François van Schoubroeck, Waubach, St. Jozefkerk, 1877, vanuit zuidoosten

François van Schoubroeck

François van Schoubroeck (Antwerpen-Berchem , 1832-1870) was een Belgische architect en een van de eerste leerlingen/medewerkers van architect Pierre Cuypers (1827-1921).
Cuypers had hem bij zijn terugkeer uit Antwerpen waar hij, evenals van Schoubroeck, gestudeerd had aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten (1845-1849), meegenomen naar Roermond. Hij was enige jaren chef d’atelier van de Kunstwerkplaats die Cuypers samen met zijn compagnon Stoltzenberg in 1852 had opgericht. Van Schoubroeck vestigde zich in 1859 als zelfstandig architect in Roermond. Hij overleed voortijdig op 38-jarige leeftijd, waardoor hij slechts een klein oeuvre heeft kunnen opbouwen. De Sint Jozefkerk te Waubach is de enige kerk die hij heeft ontworpen.

Kerken in de Oostelijke Mijnstreek:
de Sint Jozefkerk te Landgraaf-Waubach (1877)

Bronnen:
Https://nl.Wikipedia.org/wiki/François-van-Schoubroeck
Marcel Richter, ‘ Cuypers en zijn leerlingen in de gemeente Maasgouw’ in: Jaarboek 2010, Amici Insulae (Stevensweert, 2010)

contact

Wilt u meer informatie, heeft u vragen of heeft u zelf meer informatie? Laat uw gegevens achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.

Uw gegevens worden niet opgeslagen op deze website maar uitsluitend gebruikt om contact op te nemen.